- lungimea fustei, care se măsoară din talie până unde se dorește lungimea fustei, care variază întotdeauna după modă;
-grosimea taliei, se află înconjurând talia cu centimetrul
-grosimea șoldurilor: se înconjoară șoldurile cu centimetrul în partea cea mai dezvoltată, iar cu celălalt capăt al centimetrului se măsoară distanta din talie până la șolduri
- lungimea din talie până la șolduri, este a patra măsură.
Fusta cuprinde două tipare:
1. Tiparul de spate al fustei;
2. Tiparul de față al fustei.
Măsurile fustei:
Lg. fustei :55 cm ( fără tiv)
Gr. taliei : 88 cm
Gr. şolduri: 108 cm
Lg. T- Ş : 16 cm
Desenăm în partea stânga a hârtiei o linie orizontală de aproximativ 30 cm şi o linie verticală de 70 cm, care vor forma un unghi drept, pe care îl vom însemna cu litera A.
Prima linie ajutătoare este linia de șold, pe care se va aplica grosimea șoldurilor. Aceasta linie o construim măsurând din punctul A în jos, lungimea T - S la care se adaugă 2 cm ( 16 cm + 2 cm = 18 cm).
Din punctul A în jos, pe verticală, măsurăm 18 cm şi însemnăm punctul stabilit cu litera B. Din acest punct B se duce o linie orizontală punctată, paralelă cu orizontala din punctul A.
A doua linie ajutătoare este linia de lungime a fustei, pe care o construim din punctul A pe verticală, măsurând lungimea fustei plus 2 cm ( 55 cm + 2 cm) şi însemnăm locul cu litera C. Din acest punct C se duce o linie orizontală paralelă cu cu liniile orizontale din punctele A şi B. Acestă linie reprezintă lungimea fustei şi pe ea se va însemna lărgimea fustei în partea de jos.
Linia A-B-C reprezintă mijlocul spatelui de fustă.
După ce ne-am fixat punctele necesare realizării tiparului, trecem la construcția tiparului începând cu desenarea pensei din talie.
Pensa din talie.
Pe orizontala din punctul A, măsurăm 6 - 8 cm, depinde de grosimea taliei noastre,
Pe linia șoldului, din punctul B, măsurăm spre dreapta 7 cm, şi însemnăm cu un punct, care reprezintă vârful pensei. Unim punctul de pe orizontala A cu punctul de pe orizontala B printr-o linie groasă. Adâncimea pensei este de 3 cm. Măsurăm din punctul de pensă de pe orizontala A, spre dreapta 3 cm, însemnăm cu un punct. Unim cu o linie groasă acest punct cu vârful pensei de pe orizontala B. Astfel am format pensa fustei.
LINIA CUSĂTURII DE PE SOLD.o construim aplicând pe tipar măsurile de grosime:
-grosimea taliei o obţinem măsurând din punctul A spre dreapta 1/4 din grosimea taliei, plus 1 cm pentru lărgime, plus 3 cm adâncimea pensei ( 88: 4 = 22 + 1 + 3 = 26 cm), însemnăm locul cu un punct A 1.
-grosimea șoldului o obţinem, desenând din punctul B, pe linia orizontala punctată spre dreapta 1/4 din grosimea soldurilor plus 1 cm ( 108: 4 = 27 + 1 cm= 28 cm.) şi însemnăm cu un punct B1.
-Lărgimea din partea de jos a fustei o stabilim măsurând din punctul C pe linia orizontală, atâți centimetri cât cuprinde orizontala B (28 cm ) la care adaugăm 5 cm - 10 cm, după cât dorim să fie de largă fusta în partea de jos. Se va nota punctul cu C1.
Pentru o fustă cu o linie dreaptă se va da un plus de 5 cm, pentru o fustă cu o linie mai evazată se va da un plus de 7 - 10 cm. Aceasta măsură trebuie corelată şi cu lungimea fustei. O fustă mai lungă cere o lărgime mai mare decât una scurtă.
Linia de cusătură de pe șold o formăm, unind printr-o linie groasă, punctele A1, B1 cu C1. Răscroitura taliei . In talie fusta se cere adâncită în mijlocul spatelui, precum şi în mijlocul feței. Partea din spate a fustei o adâncim cu 2 cm, Pe verticala din punctul A se măsoară în jos 2 cm , însemnăm cu un punct, din care se desenează o linie adâncită (curbată) spre punctul A1.
Rotunjimea fustei sau linia de tiv, se desenează din punctul C1 în sus pe linia soldurilor, 2 cm. Însemnăm locul cu un punct pe care îl unim cu punctul C cu o linie uşor rotunjită.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu