Am să continui cu detalii pentru construirea tiparului de fața al fustei după măsurile din postarea anterioară.
Desenăm în partea dreaptă al hârtiei o linie orizontală de aproximativ 30 de cm şi o linie verticală de aproximativ 70 de cm. Unghiul format de cele două linii îl vom însemna cu litera A.
Prima linie ajutătoare este, ca şi la spate, linia șoldurilor pe care o construim pe linia verticală, Măsurăm pe acestă line în jos lungimea din talie până în capul soldului plus 3 cm(16 +3 cm = 19 cm). La faţă vom da un plus de 3 cm deoarece în fată linia de talie se adâncește cu 3 cm nu cu 2 ca la spate. punctul stabilit se notează cu litera B. Din punctul B se trasează o linie punctată spre stânga, paralelă cu orizontala din punctul A.
A doua linie ajutătoare este linia de lungime a fustei pe care o construim măsurând pe verticala din punctul A, în jos, lungimea fustei plus 3 cm (55 cm + 3 cm = 58 cm). Notăm acest punct cu litera C. Din punctul C se desenează o linie orizontală spre stânga, paralelă cu liniile taliei şi a soldurilor (din punctele A şi B).
După ce am stabilit aceste linii ajutătoare vom desena tiparul de faţă al fustei.
Pensa din talie: Din punctul A pe orizontală spre stânga, măsurăm 7 - 9 cm şi însemnăm cu un punct.
Vârful pensei, îl fixăm măsurând pe orizontala din punctul B, spre stânga 8 - 10 cm şi însemnăm cu un punct. Unim punctul de pe linia taliei ( orizontala din punctul A) cu punctul de pe linia soldului, (orizontala din punctul B).
Adâncimea pensei este de 3 cm, Măsurăm pe linia taliei 3 cm. şi însemnăm cu un punct. Unim acest punct cu vârful pensei (punctul de pe linia soldului). şi se formează pensa.
Linia cusăturii de pe șold o formăm ca şi la tiparul spate, aplicând măsurile de grosime.
Dacă faţa și spatele vor fi egale ca lărgime, linia cusăturii de pe șold ar ajunge prea spre faţă şi fusta nu ar fi corect croită.
Desenăm măsurile de grosime pe tipar:
Grosimea taliei o aplicăm pe orizontala din punctul A spre stânga măsurând un sfert din grosimea taliei plus 3 cm (adâncimea pensei), plus 3 cm pentru lărgime, însemnăm punctul cu A1. ( 88 cm : 4 = 22 + 3 cm +3 cm = 28 cm)
Grosimea soldului, o aplicăm pe linia orizontală din punctul B spre stânga, măsurând un sfert din grosimea soldurilor plus 3 cm pentru lărgime şi însemnăm cu un punct B1.. (108: 4 = 27 + 3 = 30 cm).
Lărgimea fustei în partea de jos, o stabilim măsurând din punctul C spre stânga distanţa B- B1 plus 5 - 10 cm, ca şi la tiparul din spate şi însemnăm cu un punt C1.
Linia șoldului o formăm unind punctele A1, B1 si C1 cu o linie mai groasă.
Răscroitura taliei o construim măsurând din punctul A în jos pe linia verticală 3 cm, însemnând cu un punt. pe care îl unim cu punctul A printr-o linie uşor curbată. Rotunjirea fustei (tivul) o stabilim măsurând pe linia de sold în sus 3 cm. însemnăm cu un punct pe ca îl unim cu punctul C cu o linie uşor curbată (sau rotunjită).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu