Motto

"Să trăieşti nu este suficient. Trebuie să ai soare, libertate şi o floricică" H. Ch. Andersen

joi, 19 februarie 2015

Monograma



.Dacă citim definiţia în DEX,  monograma este un semn scris, gravat, brodat,  prin alăturarea sau împletirea iniţialelor numelui şi prenumelui unei persoane.
Monograma este un element pentru înfrumuseţarea diferitelor obiecte textile: lenjerii de pat, feţe de masă, şerveţele, batiste etc. Monograma se poate broda cu diferite puncte de broderie: în punct de rămurică, în punct de lanţ, în punct plin, în punct de feston sau în punct de cruciuliţă.
Dacă nu găsiţi modelul de monogramă dorit puteţi compune singure o monogramă cu iniţialele respective. La compunerea lor aveţi grijă ca liniile iniţialelor să nu se suprapună, să se împletească armonios şi, pe cât posibil, liniile îngroşate ale uneia să treacă peste cele subţiri ale celeilalte.
De asemenea pentru înfrumuseţarea monogramelor se folosesc diferite ornamentaţii în formarea conturului, iniţialelor şi în plus se mai pot adăuga şi diferite desene suplimentare, fie printr-o încadrare în figuri geometrice, fie prin combinaţie cu flori etc.
Monogramele pot avea diferite  dimensiuni:
- pentru batiste - 3 cm;
- pentru prosoape, şervete de masă, feţe de masă - 5 cm;
- pentru lenjerii de pat (cearşafuri de pat şi pilotă) - 8 cm
La formarea unei monograme mai puteţi combina o  literă mare cu o literă mai mică.
Pentru copii monogramele constituie un element decorativ foarte folosit pe lenjeria de pat, săculeţul personal al copilului de la cămin, etc.
Aţele folosite pentru broderie pot fi: fire de mouline, de mătase, coton perle sau bumbăcel.
Monogramele mai simple sau mai complicate, sunt decorative, uşor de executat şi, prin marea lor varietate, pot satisface şi cele mai exigente gusturi.


















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu