Anul acesta pe lângă dulceaţă m-am gândit să fac câteva sticle cu compot de căpşuni. Fructele din compot le voi folosi la prepararea torturilor cu fructe, foarte apreciate de familia mea.
Pentru 5 sticle de 700 ml am avut nevoie de 1,5 kg de căpşuni, 1,750 ml apă şi 200 g de zahăr.
Se aleg căpşuni mai mari, bine coapte , dar nu moi, nevătămate. Se spală bine ţinându-le sub jet de apă ca să se cureţe bine de pământ, se curăţă de codiţe şi se lasă la scurs într-o strecurătoare.
După ce s-au scurs se aşează în borcane sau sticle înalte, dar largi la gură.
Apa cu zahărul se pun la fiert aproximativ 10 minute. Se adaugă o linguriţă cu zeamă de lămâie. După ce a fiert şi zahărul s-a dizolvat, se toană în borcane sau sticle peste căpşuni. Dacă nu ajunge siropul puteţi adăuga apă încălzită. Fructele trebuie sa fie acoperite de sirop. Se pun capacele şi se sterilizează 10 minute, după ce apa a dat în clocot. Se lasă să se răcească în vasul în care s-a făcut sterilizarea.
A doua zi, se scot din vas, se etichetează şi se depozitează în cămară.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu