Motto

"Să trăieşti nu este suficient. Trebuie să ai soare, libertate şi o floricică" H. Ch. Andersen

miercuri, 3 iunie 2015

Broderie croşetată - Margine cu triunghiuri decorate cu evantaie

,
Acest model este croşetat cu fir de bumbac, este foarte delicat şi poate fi folosit ca margine pentru diferite feţe de masă, mileuri, serveţele. De asemenea poate fi adaptat ca guler sau platcă la bluze şi rochii.

Se începe pe un lănţşor  de 23 de ochiuri.


R.1 Ultimele 8 ochiuri se prind cu picioruş lung în al 8 - lea ochi de la sfîrşitul lănţişorului, formându-se o buclă, 2 ochi de lanţ, grup de 3 pic.lungi  în ochiul 4, 2 ochi de lanţ, grup de 3 pic.lungi în acelaşi ochi 4 (vom avea 2 grupuri de câte 3 pic.lungi despărţite de 2 ochiuri de lănţişor), lănţişor de 7 ochiuri, 2 grupuri de câte 3 pic.lungi despărţite de 2 ochiuri de lanţ prinse în primul ochi al lănţişorului, lanţ.de 5 ochiuri, se întoarce lucrul )vezi fig, alăturată.
R.2 lănţişorul de 5 ochiuri (ce formează primul pătrăţel al triunghiului) se prinde  în spaţiul dintre grupurile de câte 3 pic.lungi din R.1, lucrându-se 2 grupuri de câte 3 pic.lungi despărţite de 2 ochi de lanţ, lanţ de 4 ochiuri ce se prinde cu pic.simplu în ochiul  4 al lanţului de 7 oc. din R.1, lanţ de 4 oc.,2 grupe de câte 3 pic.lungi despărţite de 2 ochiuri de lanţ, 1 pic.lung. prins în dreptul pic.lung din R 1, 2 ochi de lanţ,1 pic.lung ce se prinde în al 3-lea ochi al lanţului de 5 din R.1, 5 ochiuri de lanţ.

R.3, R.5.şi R.7 : se vor lucra la fel ca rândul 2, având grijă să se formeze triunghiul în partea stângă a  lucrului, care va avea şapte pătrăţele, iar partea dreaptă se formează  marginea dreaptă, din 2 pătrăţele,
R.4, R.6 şi R.8 :se vor lucra la fel ca şi celelalte.
Aceste rânduri se vor termina cu lanţ de 5 ochiuri, care formează o pătrăţică (creşterea triunghiului).R9. Lanţ de cinci ochiuri, ce se prinde cu pic.lung în dreptul pic.lung din R8, 2 ochi de lanţ, grup de 3 pic.în spaţiul dintre grupurile din R.8 (se formează o pătrăţică goală), 2 ochi de lanţ, grup de 3 pic.lungi în acelaşi loc, lanţ de 7 ochiuri, grup de 3 pic.lungi în mijlocul grupului din R.8, 2 ochi de lanţ, grup de 3 pic.lungi în acelaşi loc, 2 ochi de lanţ, 1 pic.lung în dreptul celui din R.8, 2pic.lungi în spaţiul următor, 1 pic.lung  prins în dreptul pic. lung din R.8, 2 pic.lungi în spaţiul liber, 1 pic. lung.în dreptul celui din R.8, 2 pic.lungi în spaţiul gol, 1 pic.lung. în spaţiul liber (vom avea 10 picioruşe lungi), 2 ochi de lanţ, 1 pic.lung în dreptul celui din R.8 (se formează o pătrăţică goală), 10 pic.lungi  în următoarele 3 pătrăţele, lanţ de 2 ochiuri,1pic lung, se formează o pătrăţică goală, şi pe la doua latură a triunigului, repetăm aceleaşi picioruşe. ca pe prima latură.
Rândul 9După ultimul pic.lung din cele 10, se croşetează un lanţ de 3 ochiuri ce se prinde cu pic.simplu în primul ochi de lanţ de la începutul modelului (la baza primului grup de pic.de pe R1. Vezi foto.1. Lanţ de 3 ochiuri,  întoarcem lucrul si prindem lanţul în primul pic.lung din cele 10 de pe latura triunghiului.Vezi foto 2.

În continuare se croşetează lanţ de 6 ochiuri care se prinde în al 7-lea picioruş din cele 10 de pe latura triunghiului.Vezi foto 3.

În pătrăţica goală de pe R,9 se lucrează 12 picioruşe triple. vezi foto 4, se întoarce lucrul, lanţ de 4 ochiuri, 11 pic.lungi despărţite de câte 1 ochi de lanţ, în dreptul celor triple din rândul .anterior, vor rezulta 12 pic lungi. vezi foto 4. Se întoarce lucrul, 4 ochiuri de lanţ ce se prind în primul spaţiu din rândul anterior cu picioruş simplu, se formează un picou, ce se vor lucra în toate spaţiile libere dinte picioruşele lungi din randul anterior.Vezi foto.5. Rezultă 11  picouri.


Se croşetează 2 ochi de lanţ, 13 picioruşe triple  în spaţiul gol din vârful triunghiului. se întoarce lucrul, lanţ de 4 ochiuri, 10 pic.lungi despărţite de câte un ochi de lanţ, după ultimul picioruş, un ochi de lanţ şi se prinde cu ochi alunecat la baza primului picou de la evantaiul  lucrat anterior. Vezi foto.6.


Se  lucrează lanţ de 4 ochiuri se întoarce lucrul şi lucrăm picouri ca la evantaiul anterior.  lanţ  de 3 ochiuri, vezi foto 7.

Se lucrează 2 ochi de lanţ şi în continuare acelaşi model de evantai în următorul spaţiu liber de pe latura triunghiului. vezi foto 8.

R 10. Se lucrează lanţ de 3 ochiuri ce se prinde în  spaţiul dintre grupurile de câte 3 picioruşe din R.9. lucrând  2 grupuri de câte trei picioruşe despărţite de 2 ochi de lanţ, 4 ochi de lanţ ce se prind în ochiul 4 al lanţului din R.9, 2 grupuri de câte 3 pic.lungi despărţite de 2 ochi de lanţ, 2 ochi de lanţ, 1 pic.lung, 2 ochi de lanţ.1  pic.lung prins în al 3-lea ochi de la pătrăţica din R9.

 Acest model are 10 rânduri. se va repeta de la R 1, lucrând lungimea dorită.


Un comentariu: