Motto

"Să trăieşti nu este suficient. Trebuie să ai soare, libertate şi o floricică" H. Ch. Andersen

marți, 30 iunie 2015

Vinete umplute

Este sezonul legumelor, să profităm de abundenţa lor în pieţe sau grădinile proprii.
Reţeta este pentru 4 persoane:

 2 vinete mari, 3 cepe portivite, 1 ardei gras mare sau 2 mai mici, 4 ciuperci, 2 roşii, caşcaval sau brânză telemea de oaie, sare, piper, busuioc verde, 2 - 3 căţei de  usturoi, un vârf de linguriţă ghimbir măcinat sau  jumătate de linguriţă ghimbir proaspăt ras.


 Se spală vinetele, se îndepărtează codiţele, se taie în jumătăţi pe lungime, se presară peste miez un praf de sare, se lasă aproximativ 30 de minute şi apoi se spală cu apă rece. Se fierb 5 minute în apă clocotită, se  scurg bine într-o strecurătoare aşezate cu gura în jos presându-le uşor cu mâna. Se scoate miezul cu lingura lasând o margine de 1 cm grosime.
Ceapa, ardeiul şi ciupercile se curăţă, se toacă mărunt şi se călesc cu  2 - 3 linguri de ulei până se înmoaie. Se adaugă  miezul scos de la vinete, usturoiul tocat mărunt, o roşie tăiată cubuleţe, busuiocul tocat mărunt şi se mai lasă pe foc 10 minute. Înainte de a opri focul se pune sarea, piperul şi ghimbirul.




Vinetele se aşează unele lângă altele, cu scobitura în sus, într-o tavă smailţuită sau vas termoizolant bine uns cu unt sau ulei. Se împarte umplutura în fiecare jumătate de vânătă peste care se pun felii de roşii şi caşcaval sau brânză. Vasul se introduce în cuptorul bine încălzit şi se lasă 20 - 30 minute, până se rumenesc deasupra. Se servesc calde sau reci.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu