Motto

"Să trăieşti nu este suficient. Trebuie să ai soare, libertate şi o floricică" H. Ch. Andersen

joi, 18 septembrie 2014

Mileu cu bordură croșetată

Azi prezint un mileu cu bordură croșetată, realizat dintr-um material de bumbac, cu țesătură plină de culoare bej. Broderia este realizată din ață macrame bej închis și croșetă de 1,15.
  
Voi prezenta pe scurt etapele parcurse. 
Se taie din material un pătrat cu latura de 32 de cm. Se trasează cu creionul linile diagonale și se marchează centrul pătratului. din centru se desenează liniile care trec prin mijloacele laturilor. Avem acum marcate mijloacele laturilor pătratului. De jur împrejur se face un tiv  de 7-8 mm care se însăilează, având grijă ca laturile pătratului să fie egale și jumătățile laturilor să aibă aceeași măsură pe toate laturile. 

Se festonează tivul de jur împrejur cu fir de ață macrame. Se începe cu croșeta primul rând de lănțișoare cu 3 ochiuri de lanț, care se fixează de feston la distanțe de 3mm. La fiecare colț se croșetează un lănțișor de 5 ochiuri. Apoi,  rândul 2,  găurele din piciorușe lungi și două ochiuri de lanț, având la colțuri un lănțișor de 5 ochiuri. Rândul 3 este un rând de piciorușe scurte, de jur împrejur.  

Modelul ales pentru acest mileu are nevoie de 43 de găurele. Pentru realizarea simetriei față de mijloacele laturilor, se trasează cu creionul aceste 43 de intervale egale pe toate laturile materialului.
Se lucrează la rândul 4, cu croșeta,  43 de lănțișoare de câte 5 ochiuri de lanț fixate pe rândul anterior în dreptul liniilor trasate pe pânză (care marchează cele 43 de spații, iar la colțuri lănțișoare de câte 8-10 ochiuri).


Cele 43 de lănțișoare se vor utiliza după schema 3+5+3+5+3+5+3+5+3+5+3, astfel:
Rândul 5: pentru toate grupele de câte 3 găurele lucrăm astfel: de unde începe primul lănțișor de 5 oc. de la rândul anterior lucrăm un lănțișor de 7 oc. pe care îl fixăm la jumătatea celui de-al dolea lănțișor de 5 oc de la rândul anterior, apoi iar un lănțișor de 7 oc. pe care îl fixăm unde se termină al  3-lea lănțișor de 5 oc. de la rândul anterior.  Pentru grupele de câte 5 găurele lucrăm câte 4 piciorușe lungi pe fiecare lănțișor.


Rândul 6: Pentru cele 6 grupe cu cele 2 lanțișoare de 7 oc. : 4 oc de lanț, 4 piciorușe lungi fixate pe ultimele 4 oc. ale primului lănțișor, 2 oc. de lanț,  4 piciorușe lungi fixate pe primele 4 oc. ale celui de-al doilea lănțișor, 4 oc. de lanț. Deasupra celor 5 grupe de câte 20 de piciorușe lungi lucrăm, acum 18 piciorușe lungi lăsând câte unul liber în fiecare capăt, pentru a realiza triunghiul.
Rândul 7: 4 oc. de lanț, 4 piciorușe lungi  duble, 2 oc de lanț, 4 piciorușe lungi duble, 4 oc. de lanț, 16 piciorușe lungi. Se repetă de 5 ori. Se încheie rândul cu 4 oc. de lanț, 4 piciorușe lungi duble, 2 oc de lanț, 4 piciorușe lungi duble, 4 oc. de lanț.  Pe fiecare colț se lucrează 4 piciorușe lungi, 5 oc de lanț, 4 piciorușe lungi.
Rândul 8: 4 oc. de lanț, 4 piciorușe duble fixate pe cele de la rândul anterior, 2 piciorușe duble + 2 oc de lanț + 2 piciorușe duble, fixate pe lănțișorul de 2 oc.,  4 piciorușe duble fixate pe cele 4 de la rândul anterior, 4 oc. de lanț, 12 piciorușe lungi (se lasă 2 oc.  de jos libere) . Se repetă de 5 ori. Rândul de încheie cu: 4 oc. de lanț, 4 piciorușe duble fixate pe cele de la rândul anterior, 4 piciorușe duble fixate pe lănțișorul de 2 oc. 4 piciorușe duble fixate pe cele 4 de la rândul anterior, 4 oc. de lanț. Pentru colț se lucrează ca la rândul anterior.
Rândul 9: 4 oc. de lanț, 8 piciorușe duble fixate câte două pe primele 4 piciorușe  de la rândul anterior, 2 piciorușe duble fixate pe următoarele 2 piciorușe de la rândul anterior, 1 picioruș dublu+2 oc de lanț + 1 picioruș dublu - fixate pe  lănțișorul de 2 oc.,  2 piciorușe duble fixate pe  2 piciorușe de la rândul anterior, 8 piciorușe duble fixate câte două pe următoarele  4 piciorușe  de la rândul anterior, 4 oc. de lanț, 8 piciorușe lungi (se lasă 2 oc.  de jos libere) . Se repetă de 5 ori.
Rândul de încheie cu: 4 oc. de lanț, 8 piciorușe duble fixate câte două pe primele 4 piciorușe  de la rândul anterior, 2 piciorușe duble fixate pe următoarele 2 piciorușe de la rândul anterior, 1 picioruș dublu  +2 oc de lanț + 1 picioruș dublu - fixate pe  lănțișorul de 2 oc.,  2 piciorușe duble fixate pe  2 piciorușe de la rândul anterior, 8 piciorușe duble fixate câte două pe următoarele  4 piciorușe  de la rândul anterior, 4 oc. de lanț.  Pentru colț se lucrează ca la rândul anterior.
Rândul 10:  4 oc. de lanț, 11 piciorușe duble fixate  piciorușele  de la rândul anterior, 3  piciorușe triple fixate pe cele 2 oc de lanț,  11 piciorușe duble fixate  piciorușele  de la rândul anterior, 4 oc. de lanț, 4  piciorușe lungi (se lasă 2 oc. de jos libere). Se repetă de 5 ori.
Rândul de încheie cu: 4 oc. de lanț, 11 piciorușe duble fixate  piciorușele  de la rândul anterior, 3  piciorușe triple fixate pe cele 2 oc de lanț,  11 piciorușe duble fixate  piciorușele  de la rândul anterior, 4 oc. de lanț. Pentru colț se lucrează ca la rândul anterior.

Rândul 11: Se lucrează colțișorii de pe contur: lănțișor de 4 oc. și picou din 6 oc. strâns în cerc în același oc.  Se  repetă pe tot conturul din 3 în 3 oc.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu