Motto

"Să trăieşti nu este suficient. Trebuie să ai soare, libertate şi o floricică" H. Ch. Andersen

miercuri, 3 septembrie 2014

Faţă de masă, lucrată pe pânză de casă în cruciuliţe,zona Dâmboviţa (Româneşti)


   " Broderia este parcă,
 Epigramă şi, firesc
             Să brodeze mulţi încearcă,
           Dar puţini o şi brodesc! "
                                                                               Epigramă de Corneliu Berbente (2011)

Acestă faţă de masă lucrată pe pânză de casă ţărănească, cu modele geometrice folclorice, autentice. Este din lada de zestre a bunicii mele, care era nascută în anul 1898. Modelul este specific zonei munteneşti, mai precis comuna Pitaru- Potlogi  Judeţ Dâmboviţa.
Culorile sunt foarte vii, cu toate că au trecut mulţi ani de cînd a fost lucrată, şi se armonizează foarte frumos nuanţele de alb, roz liliachiu, portocaliu şi verde.
Totul este lucrat  manual şi cu multă grijă. Tivul este lat de 4 cm cu colţuri cusute în diagonală. Vedeţi imaginile de mai jos:

tiv cu găurele

     
                                                     
model 2
De jur împrejurul feţei de masă, tivul este cusut cu găurele simple. Executarea unui astfel de tiv a fost explicată într-o expunere anterioară. Vezi fig.detaliu model 2.
tiv cu găurele
Faţa de masă este lucrată în punct cruciuliţă (point cross) sau muscă, la patru fire de urzeală, despre acest punct am vorbit în postarea Goblenul pentru toţi. Pânza este ţesută în război, în fâşii de 50 de cm, îmbinate cu mare precizie şi fineţe, după cum se poate vedea în imaginile de mai jos.
Setaliu model
Detaliu model

                               
Este de admirat precizia cu care a fost calculată dispunerea modelului pe panză, astfel încât marginile să fie de jur împrejur de 60 de fire (4 cm), precum şi simetria modelului faţă de liniile de îmbinare ale fâşiilor de pânză.
Detaliu model
Detaliu model

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu