Motto

"Să trăieşti nu este suficient. Trebuie să ai soare, libertate şi o floricică" H. Ch. Andersen

miercuri, 9 martie 2016

9 Martie - Ziua Sfinţilor mucenici ( Măcinicii)


Ziua de 9 martie, zi de celebrare şi pomenire a celor 40 de mucenici, ce au fost ostaşi capadocieni. În calendarul ortodox se sărbătoresc Sf.40 de Mucenici din Sevastia (Măcinicii). In biserici este Zi liturgică, de dezlegare la ouă, peşte, lapte şi brânză.

În calendarul romano-catolic, sunt numiţi cei 4o de ostaşi capadocieni, întrucît proveneau din armata romană staţionată în Sevatia-Armenia, zonă a Asiei-Mici (Capadocia). Comandantul lor militar se numea Agricola.
Ziua de 9 martie- ziua de Măcinici- în calendarul popular este socotită drept începutul Anului Agrar, ca fiind hotarul dintre zilele reci şi friguroase ale Dochiei şi zilele călduroase şi însorite ale Moşilor.
Pe 9 martie se pomenesc şi morţii, împărţindu-se măcinici şi cîte un pahar de vin. În zonele ţării noastre măcinicii se cunosc ca măcinicii muneneneşti şi măcinicii moldoveneşti.
Întrucât sunt munteancă, încă din tinereţe pregatesc măcinici munteneşti. Dar în acele timpuri făceam în casă acesti mici colăcei-opturi, apoi a apărut în comerţ un aparat de ştanţat opturi  ce îmi uşura munca.. Acum este mai simplu se găsesc în toate magazinele alimentare şi pe tarabe în pieţe
Mod de preparare: Se frământă un aluat mai tare din făină,apă şi sare. se lasă să se odihnească. se rup bucăţele din aluat şi se formează suluri mai subţiri decât macaroanele. Din aceste suluri se împletesc colăcei sau opturi cât mai mici, care se lasă să se usuce de pe o zi pe alta. Pentru ai usca mai repede eu îi intruduceam în cuptor pentru câteva minute. Când sunt bine uscaţi ( trebuie uscaţi înainte de fierbere, pentru a se evita absorbţia unei cantităţi mari de apă în timpul fierberii şi deformarea lor) se pune apa la fiert cu zahăr ( după gust) şi un praf de sare, când apă clocoteşte se introduc măcinicii. Se fierb până se înmoaie. Se iau de pe foc se adaugă vanilie, coajă rasă de lămâie, esenţă de rom şi se îngroşe zeama cu nucă pisată.
Se servesc reci, presăraţi cu nucă pisată,zahăr tos şi scorţişoară pisată.

Măcinicii moldoveneşti se prepară din aluat de cozonac. Se rup bucăţi din aluat din care se fac suluri subţiri, se împletesc în formă de opt. Se aşează în tăvi şi se lasă la crescut. Se ung cu ou bătut şi se coc la foc potrivit. Se scot din cuptor, se ung cu miere şi se presară nucă pisată.Vă doresc o zi minunată!!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu