Motto

"Să trăieşti nu este suficient. Trebuie să ai soare, libertate şi o floricică" H. Ch. Andersen

duminică, 31 august 2014

Ghiveci ca la mama acasa sau călugăresc

Nu există dragoste mai sinceră decât dragostea pentru mâncare
George Bernard Shaw



Ingrediente

 2 morcovi,  2 rădăcini de pătrunjel,  1 ţelină mai mare şi  3 cepe,   2-3 ardei graşi ( roşii şi galbeni), 3 vinete, 3 dovlecei, 3 - 4 cartofi, 250 g fasole păstăi,
250 g mazăre, 1 varză mică, 1 conopidă mică, 2 gulii mici tinere, 4-5 roşii, ulei, sare, piper boabe şi măcinat, cimbru, 1-2 foi de dafin, verdeaţă: pătrunjel si ţelină, un pahar de suc de roşii.



Preparare:

Vinetele se spală, se taie rondele,  se sărează, se lasă 10 minute să se înmoaie, la fel şi dovleceii. Se scurg de zeamă şi se prăjesc, apoi se scot pe hârtie absorbantă.
Rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul) se curăţă, se spală şi se feliază în rondele. Ţelina curăţată se taie bastonaşe. Ardeii curăţati se taie în fâşii subţiri. Cartofii curăţaţi se taie felii nu prea groase. Varza se toacă grosier. Conopida se spală, se rupe bucheţele şi se opăreşte 5 minute. Fasolea teci se rupe în bucăţi şi se opăreşte şi ea, 5 minute. Guliile se curăţă şi se rad pe răzătoarea cu găuri mari.
Ceapa se taie inele şi se căleşte în ulei. Când s-a îngălbenit uşor se adaugă, morcovii, pătrunjelul, ţelina, piperul boabe, sarea, usturoiul tocat mărunt, guliile rase şi foile de dafin. În continuare se adaugă fasolea, mazărea şi cartofii. Se călesc, se toarnă  o ceaşcă de apă şi se lasă să fiarbă 15 minute. Separat se căleşte varza. Într-o tavă se pun alternativ, vinete şi dovlecei, varza, bucheţelele de conopidă, jumătate din legumele călite şi fierte, un strat de felii de roşii, continuând cu restul legumelor. Deasupra  se pune un strat de felii de roşii  şi verdeaţă.

Se toarnă sucul de roşii. Potrivim de sare şi piper. Se acoperă cu folie de staniol şi se introduce tava  la cuptor. Înainte de a fi gata se îndepărtează staniolul să se rumenească puţin.










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu