Motto

"Să trăieşti nu este suficient. Trebuie să ai soare, libertate şi o floricică" H. Ch. Andersen

joi, 27 octombrie 2016

Guler dantelat - ajurat

Un guler croşetat, dantelat. Este lucrat cu fir Flavia şi croșetă cu nr. 7 - 1,3 mm - Japan.
Este un model uşor, pare dificil la prima vedere.Se va începe cu un lănțișor de 5 ochiuri, 1 picioruș triplu care se lucrează în primul ochi al lanțului( se va lucra în modul următor: se lucrează primul fir de pe croșetă, următoarele 2  fire de pe croșetă, apoi următoarele  2 fire şi ultimele 3 fire se lucrează împreună, se va forma un inel, aşa se vor lucra toate piciorușele triple până vom avea lungimea necesară pentru guler).2 ochi de lanţ, 1 pic.triplu ( ce se va lucra aşa cum am deschis puţin mai sus),2 ochi de lanţ,  pic. triplu, se repetă pană vom avea 50 de pătrăţele. veţi lucra lungimea necesară pentru guler. se termină cu lănțișor de 2 ochiuri şi se întoarce lucrul.


Piciorușul triplu


Acest lanț este baza modelului.
R.1. Se lucrează 2 pic.înalte ( piciorușele înalte din acest model se vor lucra toate în modul următor: primul fir de pe croșetă apoi următoarele 3 fire de pe croșetă odată). 3 piciorușe simple în următorul spațiu liber, lănțișor de 3 ochiuri,  piciorușe înalte despărțite de 3 ochiuri, croşetate în următorul picioruș din lanțul de bază, lănțișor de 3 ochiuri, 3 piciorușe simple, s.a.m.d. până la capătul rândului, se termină cu 3 pic.simple, 3 ochiuri de lanț, 3 pic.înalte şi 2 ochi de lanț şi se întoarce lucrul.
R.2. 2 piciorușe înalte, lanț de 4 ochiuri prins cu picioruș simplu în centrul celor 3 pic.simple din rândul anterior, 5 piciorușe înalte, lanț de 4 ochiuri, prins cu picioruș simplu în centrul celor 3 pic.simple din rândul anterior, s.a.m.d. se termină rândul cu 1  picioruș simplu, lanț de 4 ochiuri, 3 pic.înalte, lanț de 2 ochiuri şi se întoarce lucrul.R.3. 2 piciorușe înalte, lanț de 6 ochiuri, 5 piciorușe simple în dreptul piciorușelor înalte din rândul anterior, lănțișor de 6 ochiuri, 5 pic.simple, s.a.m.d. se termină rândul cu 5 pic.simple, lanț de 6 ochiuri, 3 pic.înalte,  2 ochi de lanț şi se întoarce lucrul.  
R.3.
R.4. 2 piciorușe înalte, 2 ochi de lanț, 2  pic.înalte despărțite de 3 ochi de lanț, în al 2-lea ochi din lanțul rândului anterior, 3 ochi de lanț, 2  pic.înalte despărțite de 3 ochi de lanț, în centrul lanțului de 6 ochiuri din rândul anterior, 3 ochi de lanț, 3 piciorușe simple în centrul celor 5 din rândul anterior, 3 ochi de lanț, 2 pic.înalte despărțite de 3 ochi de lanț, lanț de 3 ochiuri, s.a.m.d. se termină cu 3 pic.simple, lanț de 2 ochiuri, 3 pic. înalte, 2 ochi de lanț şi se întoarce lucrul.


R.4R.5 2 pic. înalte, 2 ochi de lanț, 6 piciorușe înalte, în spațiul dintre cele 2 pic. înalte pe sub lanțul de 3 ochiuri din rândul anterior, 3 ochi de lanț, 1 piciorus simplu în centrul celor 3 din rândul anterior, 3 ochi de lanț, 6 pic. înalte , s.a.m.d. se termină rândul cu 2 ochi de lanț, 3 pic.înalte, 2 ochi de lanț şi se întoarce lucrul.

R.5

R 6. 2 piciorușe înalte, 3 ochi de lanț, 6 piciorușe simple în cele 6 înalte din rândul anterior,lanț de 7 ochiuri, 6 pic.simple, lanț de 7 ochiuri, s.a.m.d se termină rândul cu lanț de 3 ochiuri,3 pic. înalte, 2 ochi de lanț, se întoarce lucrul.(fără poză).


R.7.

R.7. 2 piciorușe înalte,3 ochi de lanț, 2 pic. înalte despărțite de 3 ochi de lanț, în mijlocul lanțului de 3 ochiuri din rândul anterior, 3 ochi de lanț, 4 pic.simple în cele 6 simple din rândul anterior, lanț de 4 ochiuri, 2 pic. înalte despărțite de 3 ochi de lanț, prinse în centrul lanțului de 7 ochiuri din rândul anterior, lanț,de 4 ochiuri, 4 pic.simple s.a.m.d. se termină rândul cu lanț de 3 ochiuri,3 pic. înalte, 2 ochi de lanț și se întoarce lucrul.
R.8. 2 pic. înalte, 3 ochi de lanț, 7 pic. înalte în spațiul dintre cele  pic. despărțite de 3 ochi de lanț, 4 ochi de lanț, 2 pic.simple în centrul celor din rândul anterior, 4 ochi de lanț, 7 pic. înalte între cele 2 pic. înalte din rândul anterior, s.a.m.d. se termină rândul cu lanț de 3 ochiuri, 3 pic. înalte, 2 ochi de lanț, se întoarce lucrul.

R.9. 2 pic. înalte, 1 ochi de lanț, 7 pic.înalte despărțite de câte 1 ochi de lanț,ultimul pic. înalt se prinde pe sub lanțul de 4 ochiuri din rândul anterior, 4 ochi de lanț, 7 pic. înalte din care primul prins pe sub lanțul de 4 ochiuri din rândul anterior şi în continuare pic. înalte despărțite de câte 1 ochi de lanț în piciorușele din rândul anterior, s.a.m.d. se termină rândul cu 1 ochi de lanț, 3 pic. înalte, 2 ochi de lanț,
R.9.

R.9.

R.10.  pic. înalte, 1 ochi de lanț, 6 pic înalte despărțite de 2 ochi de lanț, ultimul pic înalt din cele 6 se prinde pe sub lanțul  de 4 ochiuri din rândul anterior, s.a.m.d se termină rândul cu 1 ochi de lanț, 3 pic. înalte, 1 ochi de lanț


 Continuam lucrul pe partea dreaptă, pe muchia cu 3 piciorușe, lucrând pe fiecare rând câte 2 piciorușe mari (se ia un jeteu pe croșetă și se scad odată) în ultima pătraţică și anume prima din rândul de bază se vor croșeta 8 piciorușe mari, în continuare în fiecare pătrăţică a rândului de bază se vor croșeta câte 2 piciorușe mari, la capătul rândului, în ultima pătrăţică a rândului de bază se croșetează tot 8 piciorușe mari, continuam pe cealaltă latură a gulerului,  cu câte 2 piciorușe mari în dreptul fiecărui rand, până ajungem la ultimul rând al modelului (r.10). În căsuțele formate de pic.înalte și  ochi de lanț (5 căsuțe) se cor lucra câte 3 piciorușe mari, în următoarele 2 spații libere câte 1 pic.mare, și a.s.m.d. până la capătul modelului. În continuare, tot de jur împrejurul gulerului, 3 ochi de lat, 2 pic. internal, toate scăzute odată şi  prinse  cu pic.scurt (orb) peste 2 piciorușe din rândul anterior. s.a.m.d  de jur împrejurul gulerului. La marginea exterioară a gulerului( modelul tip evantai) se va lucra la fel având ca reper grupurile de câte 3 pic. mari din rândul anterior, după 5 grupe, 1 pic orb sau scurt,.se repetă pe fiecare evantai.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu