Motto

"Să trăieşti nu este suficient. Trebuie să ai soare, libertate şi o floricică" H. Ch. Andersen

luni, 18 iulie 2016

Tiparul bluzei chimono cu pavă - partea din spate



Pentru cele interesate voi explica modul de a construi tiparul bluzei chimono cu pavă.


Pentru desenarea tiparului avem nevoie de măsurile noastre sau ale persoanei pentru care dorim să confecționăm o astfel de bluză.

Pe lângă măsurile necesare executării tiparului clasic de bluză, mai sunt necesare şi măsuri ale mânecii.
Tiparul bluzei chimono se compune din trei părți:
- partea din spate cu mânecă;
- partea din faţă cu mânecă
- pavele.
Pentru executarea tiparului spate cu mânecă avem nevoie de următoarele măsuri:
- lungimea spatelui      45 cm                                        
- lățimea spatelui          47 cm
- grosimea bustului      102 cm
- grosimea taliei            86 cm
- grosimea soldurilor   108 cm
- grosimea gâtului          37 cm
Pentru mâneci:
- lungimea umărului       15 cm
- lungimea totală a mânecii de pe umăr la încheietura mâinii 72 cm
- grosimea brațului         33 cm
- grosimea încheieturii mâinii  23 cm

Pe coala de hârtie se desenează un  unghi drept în partea stângă pe care îl vom însemna cu litera A din care se vor trasa 2 linii, una orizontală spre stânga şi una verticală în jos cu lungimi nedefinite.
Pentru a construi tiparul spate al bluzei chimono avem nevoie de linii ajutătoare, pe care le vom construi în modul următor:
Linia de lățime, din punctul A pe verticală în jos vom măsura 1/3 din lungimea spatelui și punctul îl vom însemna cu litera B.(Ex. 45: 3 = 15 cm);
Linia de bust, din punctul A pe verticală în jos măsurăm 1/2 din lungimea spatelui + 1 cm şi se notează cu litera C. ( Ex.45 :2 + 1 = 23,5 cm);
Linia de taliei, din punctul A se măsoară pe verticală în jos lungimea spatelui până în taliei plus 2 cm, şi vom nota acest punct cu litera D.  (Ex.47 + 2= 49 cm);
Linia de lungime a bluzei, din punctul D ( de pe linia taliei) se coboară pe verticală cu 14 cm şi se va nota punctul cu litera E.
Din punctele B, C, D şi E se desenează linii orizontale spre stânga, paralele cu linia orizontală din unghiul A. Aceste linii se numesc linii de tipar şi sunt necesare pentru construirea tiparului spate al bluzei chimono.
Răscroitura gâtului. Din punctul A pe verticală în jos măsuram 2 cm şi notăm punctul cu A 1, iar pe orizontală din dreapta măsurăm 1/6 din din grosimea gâtului, cu 1 cm deasupra liniei  orizontale din punctul A şi îl vom nota cu litera A 2. (Ex. 37: 6 + 1 = 7 cm). Unim punctele A 1 cu A 2 cu o linie  uşor curbată, ce va forma răscroitura gâtului.
Linia de mijloc a spatelui se formează întărind linia  A - E, verticala din din unghiul A până în punctul E.
Linia de umăr, din punctul A 2 se măsoară pe orizontala din punctul A spre dreapta lungimea umărului plus 3 cm şi se notează cu A 3, mai jos cu 3,5 cm de orizontala din unghiul A.(Ex. 15 + 3 = 18 cm). Unim puntul A 2 cu punctul A 3 cu o linie oblică, cu o lungime nedefinită.
Pensa de umăr, la o distanță de 6 cm din punctul A 2  se desenează o pensă adâncă de 1,5 cm și lunga de 6 -7 cm.  A 2 A 3 = 18 cm.
Linia de subraț, pe linia de bust din punctul C se măsoară 1/4 din grosimea bustului plus 2 cm şi se notează punctul cu litera C 1.(Ex.102: 4 + 2 cm= 27,5 cm).
Pe linia  de lungime a bluzei din punctul E se măsoară pe orizontală spre dreapta 1/4 din grosimea șoldurilor şi se notează punctul cu litera E 1.( Ex.108 : 4 = 27 cm).
Se unesc punctele  C 1 cu E 1 cu o linie verticală ușoară.
Pe linia taliei din punctul D, se măsoară spre stânga 2 cm şi se notează cu litera D 1. Din acest punct se măsoară pe linia verticala ușoară în sus, de 14 - 15 cm ( lungimea subrațului) şi se notează cu C 2. Se unește C 2 cu D 1 cu o linie mai groasă, oblică, şi D 1 cu E 1 cu o linie uşor curbată. formând linia subrațului. Vom avea :
C C 1 = 1/4 gr.bust+2 cm
E E1 = 1/4 gr.sold
D 1 C 2 = 15 cm
Linia de rotunjire a bluzei (la tiv) , pe linia din punctul E se ridica 1/2 cm din puntul E 1, se notează cu E 2, se unesc punctele E cu E 2 cu o linie ușor curbată.
Pensa din talie pe linia de talie din punctul D se măsoară 6 cm spre dreapta, se dă o adâncime de 2 cm, iar lungimea pensei  în sus şi în jos de linia taliei este de câte 12 cm, vârfurile pensei să fie la o distanta de 7 cm de linia de mijloc a spatelui încât mijlocul pensei să fie o linie dreaptă.
Linia cusăturii de pe mâneca, din punctul C 2 se prelungește linia D 1 C 2 până la linia orizontală din A. Pe acestă linie din puntul C 2 se măsoară 1/2 din grosimea brațului plus 3,5 cm şi se notează cu litera F. Se unesc punctele A 2 cu F printr-o linie oblică ușoară spre dreapta. Pe această linie se măsoară din punctul A 2 lungimea totală a mânecii  de pe umăr scăzând 2 cm adâncitura pensei de pe umăr şi se notează cu litera G. (Ex. 72 - 2 = 70 cm) .Se unesc A 3 cu G printr-o linie oblică plină rotunjind-o ușor în A 3 și se formează linia cusăturii de pe umăr a mânecii. Deci C 2 F = 1/2  gr. brațului + 3.5 cm.
A 2 A 3 G = lungimea totală a mânecii - adâncimea pensei ( 70 cm).
Linia de lungime a mânecii. Din punctul G se trasează o linie dreaptă ce formează un unghi drept cu linia din A 3 G. Pe această linie se măsoară 1/2 din grosimea mâinii plus 1 cm si se notează cu G 1 și se coborât cu 1/2 cm de linie.Se unesc punctele G 1 cu g cu o linie ușor rotunjită în afara tiparului. Deci G G 1 = 1/2 din gr. mâinii + 1 cm.
Linia de tăietură a pavei, pe linia de lățime din punctul B se măsoară 1/2 din lățimea spatelui plus 2 cm și se fixează punctul B 1. Se unesc punctele B 1 cu C 2,  print-o linie subțire, prelungită în jos din punctul C 2 cu 2 cm, și se notează cu C 3. Din puntul C 2 se întăreşte aceasta linie de o distanta de 8 cm în sus și se fixează punctul B 2.
Deci  B B 1 =1/2 din lățimea spatelui + 2 cm
C2 C3 = 8 cm
C2 C3 = 2 cm
Linia mânecii de sub braț se formează unind punctele C 3 cu G 1 printr-o linie oblică întărită.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu