Motto

"Să trăieşti nu este suficient. Trebuie să ai soare, libertate şi o floricică" H. Ch. Andersen

miercuri, 16 iulie 2014

Model crosetat nr. 1 - Rozete pentru faţă de masă



Pentru astăzi am pregătit un model simplu de rozetă, elementul de bază al unei feţe de masă foarte frumoasă, plină de flori.









Această rozetă, dacă o lucrăm cu aţă de grosime 10 şi croşetă 1,15 ajunge la un diametru de 7 cm. În funcţie de mărimea dorită pentru faţa de masă vor fi necesare mai multe astfel de rozete. Diagrama de lucru este prezentată în figura alăturată. Pentru început, se montează 15 ochiuri de lanţ, care se unesc în formă de cerc. Pentru rândul 1 se lucrează 30 picioruşe scurte (trecând croşeta pe sub ochiurile de lanţ, ca la anouri şi la punctul de feston). La rândul 2 se lucrează 30 picioruşe lungi în dreptul fiecărui picioruş scurt.
Rândul 3:  se lucrează 5 picioruşe lungi şi 2 ochiuri de lanţ  - se repetă de 6 ori (de fiecare dată când vrem să începem un nou rând, lucrăm 3 ochiuri de lanţ în locul unui picioruş lung şi apoi începem modelul indicat)
Rândul 4: 7 picioruşe lungi şi 3 ochiuri de lanţ, se repetă de 6 ori (la seria de 5 picioruşe de la rândul anterior lucrăm în plus câte unul la început şi unul la sfârşitul seriei);
Rândul 5: 9 picioruşe lungi şi 4 ochiuri de lanţ - se repetă de 6 ori ( procedăm la fel cu creşterea cu câte un picioruş la începutul şi sfârşitul seriei de 7 picioruşe);
Rândul 6: 5 picioruşe lungi, 3 ochiuri de lanţ, 5 picioruşe lungi, (la mijlocul seriei de 9 de la rândul anterior lucrăm 2 picioruşe lungi în dreptul aceluiaşi picioruş lung de jos) şi 5 ochiuri de lanţ, se repetă de 6 ori;
Rândul 7: 4 picioruşe lungi, 2 ochiuri de lanţ, 4 picioruşe lungi (în lanţul de 3 ochiuri de la mijlocul modelului de la rândul anterior), 2 ochiuri de lanţ, 4 picioruşe lungi,  şi 6 ochiuri de lanţ , se repetă de 6 ori.

 Rozetele se poziţionează pe laturile de la baza triunghiului din model. Se vor coase, corespunzător grupele de câte 4 picioruşe lungi şi ochiurile de lanţ dintre ele de la 2 rozete alăturate, aşa cum se vede în figură.
Observăm că din asamblarea rozetelor se formează o flore cu 6 petale în formă de romb.

După coaserea rozetelor, pe conturul feţei de masă se lucrează o bordură
Pentru bordurare, voi prezenta în alte postări tipuri de modele.














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu