Motto

"Să trăieşti nu este suficient. Trebuie să ai soare, libertate şi o floricică" H. Ch. Andersen

sâmbătă, 25 martie 2017

Saramură de peşte - Buna Vestire

Saramură de peşte


După ciorba de peşte, bine înţeles că trebuie pregătit şi felul doi de mâncare pentru o zi importantă .
Din trunchiurile peştilor folosiţi la prepararea ciorbei, pregătesc o saramură de peşte.
Trunchiurile de peşte se feliază, se sărează, se ung cu ulei şi se frig pe grătar sau grilul aragazului.
Saramura se pregăteşte cu apă caldă, ulei, ardei iute tăiat mărunt, 2- 3 căţei de usturoi, o crenguţă de cimbru şi 2- 3 roşii sau suc de roşii. Se lasă să fiarbă şi se adaugă peştele fript, continuînd fierberea încă 5 minute.Se adaugă verdeaţa tocată mărunt.





Ciorbă de peşte - Buna-Vestire!!!!!


 Buna Vestire este cea mai veche sărbătoare, cunoscută sub denumirea de Blagoveştenia, ziua în care Arhanghelul Gavril a vestit Sfintei Fecioare că va naşte pe Fiul lui Dumnezeu. Buna Vestire este cunoscută în calendarul popular de Ziua Cucului, deoarece în această zi se aude cântecul cucului prin care anunţă vestirea primăverii.

Fiind dezlegare la peşte, m-am pregătit să gătesc bucate din peşte de Dunăre. 


Ciorbă de peşte



Preparare:



Pentru o ciorbă de peşte gustoasă ,am ales un somotei de 1 1_2 kg, o ştiucă de 1 1-2 kg,un salău de 1 kg şi 2 caraşi .Pentru ciorba voi folosi capetele şi cozile de peste.

Zarzavat: 2 morcovi, 1 ardei gras galben şi unul roşu,2 cepe potrivite, 1 cartof mai mare, 3- 4 roşii, sare, oţet, leuştean  şi pătrunjel verde,
Preparare: Peştele se curăţă de solzi şi intestine, se spală, se porţionează şi se sărează.
Se curăţă şi spală zarzavatul, se taie în cuburi şi se pune la fiert în  3 l apă cu sare. Când zarzavatul este aproape fiert se adaugă roşiile curăţate si tăiate în cuburi. bucăţile de peşte şi se continuă fierberea  15- 20 de minute. Când peştele s-a fiert, potrivim de sare. Eu acresc  cu oţet. Adăugăm leuşteanul spălat şi tocat mărunt. Se pune capacul pentru aromatizare. Se poate acri  cu zeamă de lămâie sau sare de lămâie.
Se serveşte fierbinte cu ardei iute proaspăt sau murat.









Poftă bună!!!!!

luni, 13 martie 2017

Brăţări lucrate de mână - macrame

Brăţară  lucrată cu şnur de 1 mm grosime, agate de 8 mm şi mărgeluţe de nisip de 3 mm. albastre


.


În zilele mohorâte, când nu aveţi chef de făcut treburi gospodăreşti sau activităţi în grădină, vă puteţi relaxa lucrând o brăţară în stil macrame. Mi-aş dori să vă pot explica modul de lucru care relativ este simplu, dar dificil de explicat şi mai ales de scris. De aceea am să vă recomand You Tube 




Sunt tutoriale din care veţi reuşi să confecţionaţi aceste brăţări sau ale obiecte de podoabă.
Un  lucru foarte important este acela ca înainte de a începe lucrul, trebuie să vă procuraţi materialele necesare şi anume:
- şnur sintetic pentru brăţări grosime 0.8 - 1 mm, ace cu gămălie  4 - 5 cm, mărgele, foarfecă, brichetă,
şi un suport pe care se va lucra ( din plută grosime 1.5- 2 cm).




Brăţară lucrată cu şnur de 1 mm grosime, mărgele perle albe sintetice, mărgerluţe de nisip de 3mm, mov.


Brăţară lucrată cu şnur de 1mm, alb, perluţe de 2 mm si un
pandantiv emailat,
Suportul este procurat de la o firmă din Marea Britanie,


Brăţară lucrată cu şnur sintetic de 2 mm, albastru deschis şi mărgele din sticlă, albastre de  10 mm.





Sper să vă placă
Vă doresc o primăvară însorită plină de bucurii.