Motto

"Să trăieşti nu este suficient. Trebuie să ai soare, libertate şi o floricică" H. Ch. Andersen

vineri, 19 septembrie 2014

Lada de zestre - o nestemată a creaţiei populare romăneşti





Această Lada de zestre am descoperit-o de curând în casa bătrânească a socrilor mei din comuna Bragadiru, judeţ Teleorman.



Ea a aparţinut soacrei mele, fiindu-i dată de către părinţii săi când s-a căsătorit, în anul  1933. Lada este confecţionată din lemn şi partea din faţă este pictată în ulei. Picturile sunt realizate de pictor anonim din zona Câmpiei Burnasului.
Frumuseţea picturii constă mai ales în figura principală care reprezintă chipul unui personaj masculin, aparținând Regelui Ferdinand  (Rege al României Mari 1914 - 1927) , îmbrăcat în uniformă militară. În fundal se pot observa 8 tablouri:  4 în stânga și 4 în dreapta cu diferite scene, predominând cele din primul război mondial.
Pictura principală de pe ladă este încadrată de motive inspirate din creaţia populară, reprezentând râuri şi flori stilizate. Culorile predominante sunt: roşu, galben, alb şi albastru.









În lada de zestre am găsit 3 cămăşi de noapte, confecţionate manual, din pănză tesută în război, cu motive populare inspirate din zona folclorică teleormăneană şi ştergare din borangic.

Fotografiile acestor obiecte vechi în altă postare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu